Krožno gospoda­rimo

V Radenski vsako leto povečujemo uporabo recikliranega materiala za naše izdelke – danes sta vsa naša naravna mineralna voda Radenska in izvirska voda Studena v 0,5-litrski embalaži iz 100-odstotno recikliranega materiala. Vse zelene reciklirane plastenke pa so iz odpadnih plastenk, zbranih v Sloveniji. Naši izdelki v steklu pa so skorajda v celoti v povratnih steklenicah – kar 97% naše steklene embalaže je povratne.

Včasih največje sledi pustimo, kadar jih ne
Odvržena plastenka v naravi je odpadek, ki za razgradnjo potrebuje na stotine let. S pravilnim ravnanjem pa je to material, ki ga lahko vedno znova uporabimo in tako pomembno vplivamo na zmanjševanje nastanka nove plastike ter prispevamo k ohranitvi naravnih virov.

Tri plastenke Radenske

Ko iz uporabljene plastenke nastane nova, dobi izraz večna plastenka drugačen pomen. Postane plastenka, ki lahko odžeja na tisoče ljudi, ne da bi s tem škodovala bistrim potokom, bujnim gozdovom in vsem bitjem, ki prebivamo na našem zelenem planetu.

Mlada dama predstavlja plastenko z vodo Studene.

Studena - prva hrvaška izvirska voda v rPET embalaži


Ta krog lahko sklenemo le skupaj

Zgodba o reciklirani plastenki je zgodba, v kateri nismo nikoli sami, saj ste njen velik in nepogrešljiv del vsi vi, ki plastično embalažo srčno ločujete. Le z vašo pomočjo lahko namreč zberemo dovolj odpadnih plastenk za nastanek novih.

Krožno gospodarstvo

Poleg tega, da so plastenke reciklirane, so tudi lažje. Sistemsko se trudimo zmanjševati težo embalaže, saj tudi tako znižujemo naš ogljični odtis. V letih 2020 in 2021 smo jo uspeli zmanjšati za skupno 12% na izdelek.

 

V 100-odstotno reciklirani embalaži je tudi Studena

Izvirsko vodo Studena, ki jo polnimo na Hrvaškem, smo leta 2021 začeli polniti v 0,5-litrske plastenke iz 100-odstotno recikliranega materiala. S tem je Studena postala prva hrvaška izvirska voda, ki je stopila na pot krožnega gospodarstva.

Preverite, kako recikliranje embalaže poteka na Hrvaškem

Srčno za danes in jutri
Kako zelo pomembno je, da vsak po svojih močeh podpremo krožno gospodarstvo, je jasno tudi, ko pogledamo statistične podatke – ti namreč kažejo, da se količina odpadne plastike, ki nastane v slovenskih gospodinjstvih, iz leta v leto povečuje.* Eden od načinov, da to statistiko popravimo, je zagotovo reciklaža in ponovna uporaba odpadnih materialov, saj to pomembno zmanjša nastanek nove odpadne plastike. Če želimo za seboj pustiti neokrnjeno naravo, nas torej čaka veliko dela, a verjamemo, da lahko s srčnimi dejanji zapremo zanko in ustvarimo boljši jutri.

Vir: SURS